Порекомендуй нас другові і отримай гроші на свій рахунок

дізнатися більше
Твір на ЗНО: приклади з кінематографу

Твір на ЗНО: приклади з кінематографу


 

Порадами для біологів та істориків я вже ділилася. Тепер настав час згадати й про українську мову. Гадаю, ви вже чули про те, що власне висловлювання - це реальний шанс отримати високі бали. І ви, безумовно, матимете рацію, якщо скажете: «Найголовніше у ВВ - це правильно формулювати тезу, аргументи й висновок»! Проте є ще одна не менш важлива складова вашого успіху: НАВЕДЕННЯ ДОРЕЧНОГО ПРИКЛАДУ!

Є проста істина: ми можемо використовувати в якості прикладу навіть якусь (не тільки другорядну -  «третьорядну») подію, яка може взагалі не відігравати жодної важливої ролі; АЛЕ головним завданням є «викрутити» її таким чином, щоб вона ідеально ілюструвала потрібну тобі проблему та могла чітко доводити твою думку щодо цього. 

Тому, якщо ти не можеш підібрати доречного прикладу з української літератури, ЦЕ ЩЕ НЕ КІНЕЦЬ! Ти маєш повне право наводити приклад з іншого виду мистецтва (зарубіжна література, драматургія...). Особисто мій фаворит із них - КІНЕМАТОГРАФ. У цьому блозі я навмання обрала декілька потенційних тем для власного висловлювання та підібрала до них фільми, з яких можна навести приклад! 

 

  1. Справедливість. Чи можлива абсолютна справедливість?

«Вбивство у "східному експресі"»

Тут є навіть декілька варіантів: 

  • детективний фільм Сідні Люмета, випущений у 1974 року;

  • американська кримінальна кінодрама режисера, продюсера і виконавця головної ролі Кеннета Брани, що вийшла 2017 року; 

  • детективний роман Агати Крісті, що вперше вийшов у світ 1 січня 1934 року; 

Обирай, який тобі до душі, адже Еркюль Пуаро в кожному з цих шедеврів робить висновок, що людські закони, які мають встановлювати справедливість, не можна застосувати у всіх випадках. А сама справедливість - надзвичайно неоднозначна річ! 

 

  1. Матеріалізм (багатство, гроші). Чи  завжди гроші - зло? 

«Список Шиндлера»

Переглянувши кінострічку, що створена на основі реальних подій та має 2 «Оскари», ти можеш прийти до такої думки, що гроші -  це не завжди зло, а іноді впливовість, що є результатом непоганого статку, дає можливість робити істинно добрі справи! Саме про це Стівен Спілберг  зняв екранізацію роману австралійського письменника Томаса Кініллі 1982 року.

 

  1. Цілеспрямованість. Як цілеспрямованість допомагає досягати успіху в житті?
    Самотність. Чим страшна самотність?

«Старий і море»

Історія про Старого, який 84 рази виходив у море, повертався з пустими руками, але навіть на 85й раз вирушав у цю подорож впевнений у тому, що цього разу йому пощастить - справжній приклад цілеспрямованості. А той факт, що літній чоловік саме на 85й раз зловив найбільшу рибу d його житті, говорить про те, наскільки ця риса характеру важлива для досягнення власних цілей! До речі, у творі Ернеста Гемінґвея також приділено увагу темі самотності. 

 

  1. Гармонійність. Як досягти гармонії в житті? Чи можлива гармонія в людському житті?

«Їсти молитися кохати»

Американська романтична мелодрама режисера Раяна Мерфі за однойменним романом Елізабет Ґілберт  піднімає такі питання, як психологічна криза. Головна героїня, відчувши, що вона не отримує задоволення від свого життя, витрачає свій час не так, як цього бажала, зрозуміла, що взагалі заплуталася у своєму житті. І єдиним виходом із ситуації вбачала кардинальні зміни. Героїня, роль якої виконує Джулія Робертс, врешті знайшла гармонію d подорожах Європою, духовних практиках в Індії та в знайомстві з медитацією та духовним наставником на Балі.

 

  1. Нація. Патріотизм. Батьківщина 

«Захар Беркут»

І в цьому випадку ти також маєш вибір: 

  • можеш використати твір І. Франка

Досі ніхто певно не каже, проте існує така досить поширена думка, що за використання у прикладах українського мистецтва тобі дається ‘плюсик до карми‘; 

  • але якщо нічого не підходить/просто хочеш чогось оригінального, - цьогорічна українсько-американська екранізація Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна - тобі в допомогу. 

У ході несамовитої боротьби між монголами та карпатськими гірськими жителями розкриваються всі перелічені теми. Обороняючи рідні краї, Захар Беркут та всі, хто був разом із ним, проявили справжній патріотизм. А масштабні проблеми нації можна також розглядати на прикладі невеликої громади. Тож, щиро раджу! Адже, на мою думку, це безпрограшний варіант! ;) 

 

ВАЖЛИВО: 

ВИКОРИСТОВУЮЧИ У ПРИКЛАДІ КІНО, ПОТРІБНО ВКАЗУВАТИ ІМ‘Я РЕЖИСЕРА ТА ГОЛОВНИХ ПЕРСОНАЖІВ (чи тих, хто фігурує в подіях, які ти будеш чітко й лаконічно окреслювати) І НАЗВУ СТРІЧКИ! 

 

Сподіваюся, тобі допоможе ця добірка!  Буду щиро рада, якщо ця інформація надихне тебе на написання більш цікавих та оригінальних прикладів для власного висловлювання! =)

Хочеш першим дізнаватись новини про ЗНО?

Заповни форму і отримуй найсвіжішу інформацію для ефективної підготовки до ЗНО.


Бути в курсі останніх новин ЗНО

Ми проти спаму. Ваша особиста інформація ніколи не буде передаватися стороннім особам

Вау, тепер отримати 200 балів на ЗНО ще простіше!

Чекай на наше «дякую» на свої пошті. Обіймаємо.

Коментарі

Про нас



Ми в Києві

Ми у Львові

Ми у Запоріжжі

Що ми пропонуємо

Франшиза

©  ZNO.UA - всі права захищено. Копіювання дозволяється лише за умови розміщення активного клікабельного посилання на ZNO.UA