Порекомендуй нас другові і отримай гроші на свій рахунок

дізнатися більше

Біологічні професії - топ 20 сучасних біологічних професій

Я обрала свою професію, сповідуючи ідею безупинного наукового прогресу, захотіла проникнути в суть речей глибше, зрозуміти більше, ніж будь-хто до мене. Тому вже років сім називаю себе біологом, і гордо всім про це кажу.

Співрозмовники реагують неоднозначно: запитують, чи не нудно мені займатися цією наукою, де треба біологи, скільки вони заробляють і таке інше. А от моя бабця знаходить цій професії цілком практичне застосування. Щоразу, коли я навідую її, вона просить моїх консультацій у питанні вирощування помідорів, капусти і картоплі. Також я обов’язково маю скласти їй повний перелік місцевих шкідників і розробити ефективні засоби боротьби з ними: від фізичної ліквідації колорадських жуків до психологічного гніту стосовно хруща травневого. Ще я застосовую свої практичні навики у прополюванні бур’янів. Подібне бачення використання біологічних знань міцно засіло у нашій пострадянській свідомості, тож навряд бабуся колись зацінить мій інтерес до створення штучного інтелекту. Але у сучасному світі є вдосталь роботодавців, котрі запропонують молодим біологам цікаву і престижну роботу.

Тримайте топ 20 сфер діяльності, де молодий творчий біолог може реалізуватися.

1. Розробка ліків та доклінічні дослідження

Якщо Ви занепокоєні стражданням людей від онкологічних, серцево-судинних захворювань, СНІДу, епілепсії, синдромів Паркінсона, Альцгеймера та інших розладів, можете долучитися до науковців, що розробляють і тестують новітні медикаменти. Відомо, що від моменту створення ліків до їх використання в терапії можуть пройти десятки років. Весь цей час їх перевіряють на живих клітинах, тваринах чи групах волонтерів. Звісно, така робота  вимагає від дослідника глибоких знань, практичних навичок, старанності та креативності для проектування експериментів. Результати такої роботи можуть врятувати життя багатьом людям.

2. Фундаментальні дослідження

Аби створити ефективний засіб лікування, необхідно досконало розуміти механізм розвитку хвороби. Молекулярна біологія, генетика, біофізика, біохімія — це ті галузі знань, що досі мають багато «білих плям» та потребують нових ідей та розвитку. Провідні науково-дослідні установи радо поділяться сучасними методами та допоможуть молодим біологам втілити їхні ідеї. Вони також заохочують молодих вчених переймати досвід іноземних лабораторій, проходити там стажування, ділитися власними розробками.

3. Нейромаркетинг

Великі корпорації вельми зацікавлені в тому, аби поширити свій продукт серед якомога більшої кількості споживачів. Такі компанії, як Google, Apple, Tesla Motors, Coca-Cola, виділяють чималі кошти на дослідження потреб своїх покупців. Але навряд чи самі покупці знають, чого бажають!  Припускаю, що Вам відоме відчуття розпачу, яке виникає перед поличками в супермаркеті, заставленими різноманітними товарами. Що обрати: продукт з крутим дизайном чи звучною назвою, або взагалі щось дешевше… Зрештою, ми беремо щось навмання і йдемо на касу. У цей момент нейромаркетологи зазнають успіху! Ці фахівці досліджують нейрофізіологічну реакцію людини на певний товар. Вимірюючи амплітуду нервових імпульсів в гіпоталамусі, вони, наприклад, можуть встановити міру задоволення клієнта, навіть якщо сам він не усвідомлює цього. Дослідження активності мозку при виборі товарів, вивчення генетичних, молекулярних, біофізичних параметрів організму споживачів дають нереально цінну інформацію розробникам продуктів. Тож вони готові організувати найсприятливіші умови праці для біологів, що мають достатньо знань та навиків у нейрофізіології.

4. Біотехнологія

Якщо Вас тривожать такі глобальні проблеми людства, як голод, виснаження біоресурсів, низька якість життя деяких верств населення, то, здобувши біологічну освіту, Ви можете зарадити цим бідам. Біотехнологи працюють над створенням нових способів отримання продуктів харчування, ліків, косметичних засобів та інших матеріалів за допомогою живих організмів. Пророкують, що завдяки біотехнології людина скоро зможе, наприклад, вирощувати м’ясні стейки прямо в холодильнику (не без допомоги мікроорганізмів, звичайно). Також саме в цій галузі можна попрацювати з ГМО (звісно, якщо Ви його не боїтеся). Користуючись здобутими знаннями, цілком реально відкрити свій бізнес у виноробстві, пекарстві чи сироварінні, або долучитися до виробничих процесів на підприємстві

5. Діагностика

Це одна з найбільш популярних сфер діяльності серед випускників біологічних спеціальностей. Пацієнти часто звертаються у медичні лабораторії для того, щоб з’ясувати стан свого організму. Сучасні прилади значно полегшують рутинну роботу забору і обробки даних. Завдання біолога – керувати медичною технікою, аналізувати результати діагностики та пояснювати пацієнту, у чому причина його нездужання. Така робота для тих, хто надає перевагу практиці, є уважним, акуратним і компетентним у своїй галузі, адже від результатів лабораторної діагностики залежить подальші схеми лікування реальних пацієнтів.

6. Протезування і біомеханіка

Останнім часом, на жаль, усе більше людей в Україні потребуються протезування чи встановлення імплантів. Звичайно, такі  операції можуть здійснювати лише хірурги, але саме біологи розробляють надсучасні протези, котрі майже цілком здатні компенсувати функції втрачених кінцівок. Вони вивчають властивості матеріалів, з яких виготовляються протези, тестують їх, створюють найбільш ергономічний дизайн. Для цього необхідно бездоганно розумітися в біомеханіці, фізиці та медицині, а також усвідомлювати проблеми й потреби пацієнтів.

7. Біоніка

Біоніка — це наука, що розробляє різні технічні новинки на основі механізмів, які створила сама природа. Нам є що підгледіти у світі живого, аби використати в техніці. Альпіністське спорядження, що  нагадує лапи мухи (Ви певно помічали, як вправно ця комаха ходить по стелі догори дригом), будинки, сконструйовані, як кісткова тканина, надтонкі кабелі з властивостями павутини (щоб ви розуміли, це найміцніша речовина у світі). А скільки винаходів природи ще не втілено у людській техніці! Біонік має мислити нестандартно, володіти базовою біофізикою, механікою, мати широке коло інтересів у світі живого. Також йому згодиться вміння презентувати власні ідеї та злагоджено працювати в команді.

8. Біомоделювання

Ті, хто намагаються зобразити біологічні об’єкти  за допомогою комп’ютерного коду, ставлять на меті різне: сповна описати феномен життя, спрогнозувати еволюцію світу й передбачити, що чекає на нашу біосферу через кількасот років, або ж просто виявити досі незнані властивості речовин чи клітин, щоб використати їх із користю для людини. У будь-якому випадку, це найбільш перспективна галузь біології, котра потребує не тільки ґрунтовних знань та навиків програмування, а й креативного неординарного мислення. Можливо, саме Ви, освоївши біомоделювання, зможете створити віртуальну чи  ігрову реальність, що відкриє людству небачені можливості.

9. Фітнес та дієтологія

Для тих, хто бачить красу у більш земних речах існує альтернатива. Активні юнаки та дівчата, що знають, як дбати про здоров’я і прагнуть поділитися цим, можуть знайти себе у сфері фітнесу та дієтології. Все більше жителів великих міст потребують професійних консультацій стосовно стану власного тіла. Розробка персональних тренувань, режиму харчування і відпочинку останнім часом переходить саме до рук кваліфікованих біологів, які, вочевидь і самі повинні бути зразком здорового способу життя.

10. Репродуктологія

Грамотний підхід до планування сім’ї є однією з ознак розвинутого суспільства, тож молоді пари все більш відповідально ставляться до народження дитини. Багато з них охоче дізналися б більше про власний генетичний матеріал, можливі спадкові захворювання чи небезпеки під час вагітності. Іноді може виникнути потреба у штучному запліднення, котре потребує ретельних аналізів та підготовки. Без кваліфікованого цитогенетика ці процедури здійснити неможливо. Тому такі вакансії є відкритими для біологів у більшості клінік репродуктивної медицини.

11. Кіберхірургія

Медикаментозне лікування онкологічних захворювань — це тривалий і виснажливий процес, в ході якого відбувається порушення багатьох фізіологічних функцій, отруєння організму, накопичення токсичних речовин в печінці, нирках, м’язах. Часто причиною смерті хворих на рак є супутні захворювання і побічні ефекти від хіміотерапії. Видалення пухлини також є доволі небезпечним, адже в ході таких операцій порушується сталість внутрішнього середовища. В наш час існує альтернатива: пухлину можна знищити за допомогою радіоактивного випромінювання. Такі прилади, як кіберніж, дозволяють зруйнувати ракові клітини, не зачіпаючи здорові і не порушуючи цілісності організму. В таких кіберклініках саме біологи розраховують допустимі дози випромінювання, передбачають фізіологічний ефект та програмують медичне обладнання під час операцій.

12. Криміналістика

Хто не дивився детективні серіальчики, e яких спецагенти розплутують тяжкі злочини, спираючись на результати тестів і аналізів? Звичайно, такі аналізи там готують працівники грандіозних лабораторій, нашпигованих приладами, а серіальчики знімаються, наприклад, у Маямі… Але злочини відбуваються всюди, тож вакансії для цитологів і гістологів, що мають навики роботи з біопробами та лабораторним обладнанням, також знайдуться. Хто знає, може саме про Вас колись знімуть такий детективчик.

13. Ландшафтний дизайн

Якщо ж людська метушня не приносить Вам щастя, можете віднайти себе, упорядковуючи природний хаос. Створення парків, зон відпочинку, конструювання садів потребують не тільки розвинених естетичних почуттів, а й знань з фізіології та екології рослин, навиків комп’ютерного моделювання та вміння знаходити спільну мову з клієнтами. Подібні радощі також можна відчути, займаючись флористикою або фітодизайном. Замовника рослинних композицій можна знайти серед організаторів весільних церемоній, адміністраторів ресторанів та кав’ярень, офісів, тощо. Хто ж не прагне дарувати людям гармонію і свято.

14. Аграрний бізнес

Наше сільське господарство потребує не тільки значних фінансових інвестицій, а й притоку свіжих ідей. Як виростити більше, виснаживши ґрунт менше, з чого зробити ефективні, але безпечні добрива, як застосувати розробки генної інженерії, не наразившись на гнів пострадянських бабусь. Ці й багато інших питань можуть вирішити лише освічені натхненні люди, що знаються на ботаніці, селекції, хімії та екології.

15. Ветеринарія

Обличчя цієї галузі значно змінилося в останні десятиріччя. Сьогодні ветеринари не лише служать потребам сільського господарства чи харчової промисловості, а, здебільшого, допомагають домашнім улюбленцям. У оселях людей все частіше з’являються не лише песики й хом’яки, а й варани, аксолотлі, ласки й інші екзотичні тварини. Господарі не завжди розуміють потреби цих істот, тож звертаються за допомогою саме до ветеринарів. Ці фахівці не лише здійснюють лікувальні процедури, а й облаштовують помешкання тварин, розробляють дієти, аксесуари. Вдосталь клієнтів мають і зоопсихологи. Саме вони витягнуть Вашого кота із депресії, якщо Ви раптом заведете вдома капібару.

16. Альтернативна енергетика

Проблема вичерпних ресурсів висне над людською цивілізацією з середини минулого століття. Уже активно використовується енергія вітру, сонця, приливів тощо… Продукти життєдіяльності організмів також є цінним джерелом карбону для енергетики. Але технології їх використання є ще недостатньо розробленими. Вчені будують дослідні установки, у яких бактерії здійснюють хемосинтетичні реакції з виділенням біогазу, тепла чи інших цінних продуктів. За їхнім зразком інженери створюють автомобільні двигуни, автономні чи промислові електростанції, зменшуючи використання вичерпних ресурсів.

17. Екотуризм

Стомлені напруженим урбаністичним середовищем, містяни періодично потребують відновлення сил. Зелений туризм є одним із найкращих способів фізичного і ментального відпочинку. Але, опинившись серед дикої природи, житель міста іноді відчуває себе безпорадним і незахищеним. У такому випадку він може скористатися послугами фахівців з екотуризму, що розробляють зони відпочинку на природозаповідній території, будують екологічні стежки та туристичні маршрути. Така робота для активних людей, що люблять вільний простір, подорожі, спілкування, не лякаються дикої природи і готові втілювати тривалі екопроекти.

18. Енвайроментологія

Саме так називається галузь, що займається питаннями охорони довкілля, забруднення біосфери, зникнення рідкісних тварин, руйнування екосистем. Енвайроменталісти створюють природо-заповідні території, спостерігають за популяціями рідкісних організмів, виявляють проблеми довкілля та розробляють способи їх усунення. Також важливим завданням цих фахівців є висвітлення стану довкілля перед громадськістю, привернення уваги до актуальних проблем біосфери.

19. Scientific management

Згідно з рейтингом найбільш затребуваних професій у США 2016 р. до першої десятки входить посада scientific manager. Особа, що її обіймає, повинна володіти системними знаннями з фізики, хімії, біології, соціології та психології. Її роль — незамінна, коли компанія потребує провести наукові дослідження, пов’язані зі своїм продуктом. У такому випадку Scientific manager створює проект дослідження, здійснює пошук та підбір вчених і лабораторій, що виконуватимуть проект, формулює наукові завдання координує роботу вчених. Звісно, аби займатися такою справою, потрібно не лише мати широкий кругозір, а й бути амбіційною, комунікабельною, креативною особистістю!

20. Просвітницька діяльність

Світ природничих наук не здатен існувати, якщо його відкриття не служать на користь людям. Тут я маю на увазі не лише прикладне застосування розробок вчених, але і світоглядний вплив. Популяризатори науки намагаютьсь донести до широкого загалу цінність і користь знань, дивовижність нашого Всесвіту і його законів. І їхні слова знаходять слухачів, адже людська природа завжди прагне до нової інформації. Лектори, вчителі, тьютори, автори підручників, сценаристи та режисери науково-популярних фільмів — це ті люди, завдяки яким спільнота дізнається про світ, у якому існує. Такі фахівці повинні досконало і комплексно розуміти матеріал, а також враховувати когнітивні процеси в мозку своїх учнів чи глядачів. Знаючи, яким чином студент сприймає, обробляє, запам’ятовує і застосовує інформацію, талановитий викладач здатен надихнути багатьох молодих людей до нових відкриттів!

Отже, якщо у Вас є хист до природничих наук, будьте певні, у світі є професії і роботодавці, що допоможуть Вам розвинути корисні навички та застосувати їх у найбільш цікавій сфері науки. Але щоб бути успішним у будь-якій з цих галузей потрібно:

  • займатися самоосвітою;
  • спілкуватися із професіоналами вашої сфери інтересів;
  • практикуватися, пробувати працювати за обраною спеціальністю;
  • бути  відкритим до прогресивних змін;
  • володіти іноземною мовою (науковий світ сьогодні спілкується англійською);
  • підбирати рід занять відповідно до власного характеру та захоплень;
  • ділитися результатами та інформацією, презентувати свої ідеї.

Саме такі біологи здатні зайняти найвигіднішу екологічну і соціальну нішу!

Корисні розділи нашого сайту:

- Підготовка до ЗНО/НМТ;

- Корисні матеріали та новини;

- Наші контакти.

Анна Семенець

 

 

Викладач біології у компанії ZNOUA

Анна Семенець