Новорічна ботаніка

 

Новорічні свята у розпалі, а ти все ще не знаєш, як організувати підготовку до ЗНО  з біології? Тоді читай цей пост і поєднуй приємне з корисним!

 

Завжди важливо поєднувати навчання з життям, а в біології це дуже актуально. Візьмемо, наприклад, підготовку до Нового року. Які асоціації у тебе з  цим святом? У мене - це ялинка, мандаринки, олів'є...)

 

А чи знаєш, як вибирати ялинку? Часто на базарах продають саме сосни. І як розрізнити, де сосна,  а де ялинка? У пучку в сосни як мінімум дві хвоїнки (листочки), а в ялини - одна! 

 

 

Хвоя сосни та ялини багата на вітамін С, виділяє фітонциди - біологічно активні речовини, що пригнічують мікроорганізми. Саме тому санітарно-оздоровчі заклади будують у хвойних лісах. Кожний такий листок-хвоїнка має заглиблені продихи, вони "забиті" восковим шаром кутикули, що не дає воді випаровуватися, тому хвойні дерева є вічнозеленими. Але таку хвойну рослину як модрина ви прикрасити новорічними гірляндами ніколи не зможете, бо це листопадна хвойна рослина, з неї виготовляють паркет та меблі, бо деревина стійка до гниття.

 

А що там щодо мандаринок? Оооо, ці плоди називаються помаранча або гесперидій (якщо звертатися до наукової класифікації). Зовнішній шар плоду (екзокарпій) містить багато ефірних олій, від яких ми божеволіємо, а насолоджуємося безпосередньо вмістилищами секретів видільних тканин, що утворюють соковитий ендокарпій. Про генетичне різноманіття цитрусових для інтересу можна почитати тут.

 

І, нарешті, поговоримо про олів'є - традиційне новорічне блюдо, але як ботаніки :)

Отримайте рецептик від мене:

1. варимо підземний пагін (!!) картоплі - стеблову бульбу - бо з вічками (бруньками), плід картоплі ми не їмо, хоча         ягідки вони ще ті)

2. також у кастрюлю варитися додаємо моркву - коренеплід - видозмінений головний корінь

3. цибулина цибулі - це також підземний пагін, але пагоном є не вся цибулина, а саме денце, листки ж - це соковиті луски, які ми їмо:) 

4. беремо квашені плоди-гарбузини - це огірочки - теж невіддільні інгредієнти олів'є, - залишаються вони смачними та не гниють через те, що в ході молочно-кислого бродіння утворюється молочна кислота, що не дає продукту псуватися

5. і на останок - горошок. У нього плід - біб, бо бобова ж все-таки рослина)) Плід біб буде і в спаржевої квасолі, на відміну від гірчиці, в якої плід стручок. У гороху є і видозміна листка - вусик, завдяки якому рослина прикріплюється до опори.

6. якщо заправляємо олів'є майонезом, то його теж готуємо самостійно з яєць та олії.

 

Яйця - яйцеклітини птахів, де білок - джерело води та білків-овальбумінів, а жовток багатий на лецитин, який дуже поживний. Лайфхак: яйця зберігаємо в холодильнику тупим кінцем до верху, щоб повітряна камера була зверху, так яйце довше буде свіжим. Старе яйце буде мати велику повітряну камеру, бо білок висихає, тому спливатиме в чашці з водою, коли спробуєш визначити свіжість яйця)) 

 

​Ще для майонезу потрібна соняшникова олія, яку виготовляють з насіння соняшника - сім'янок айстрової рослини. 

 

 

А як же без солоденького? Ананас у мене асоціюється зі святом ще з дитинства! І знаєте - це супліддя, так, як і в шовковиці, і в буряка! Малина - багатокістянка. Полуниця - це багатогорішок, вишня - кістянка, а груша - це яблуко! А що  ж тоді ягода? Ні, не кавун, який насправді гарбузина, а от виноград та помідор - ягода!  Думаєш, у волоського горіха плід - горішок? Не тут то було, це - кістянка! 

 

Горішок у гречки, згадай це, як будеш підбирати раціон після всіх новорічних свят) 

 

Здогадуєшся, що какао-боби - це ніякі не боби, а насіння в ягоді? А кава - це не боби, і не ягоди, а що?.. Правильно, кістянка!
Насамкінець новорічні свята неможливі без традицій. Чули про поцілунки під омелою на Різдво? Начебто мила традиція, але насправді омела - напівпаразит дерев! У цєї рослини є корені-присоски - гаусторії, якими рослина висмоктує соки з дерев, прирікаючи їх на загибель. Тому за способом живлення ця рослинка є міксотрофом:)

 

Веселих усім свят і скласти  ЗНО на 200:) 

 

                                                                                                                                                                               






        Ганна Данько
       викладачка біології в ZNOUA