Магічна сила слова: 10 порад для тих, хто прагне писати класні тексти

Писати красиво – це мистецтво. Писати так, щоб твої тексти хотілося читати – вершина майстерності.

Не кожна історія цікава, та кожну історію можна зробити цікавою завдяки правильно підібраним словам.

Вільям Зінссер у своїй книзі «Текст-пекс-шмекс. Магія переконливих текстів» дає класні поради, якими я просто зобов’язана поділитися з вами:) 

 

З чого почати?

  • Запитайте себе: що я намагаюся сказати? Після того, як написали текст, запитайте наступне: чи сказав я те, що хотів?

  • Для кого ви пишете?  Перш за все – для себе. Не намагайтесь уявляти величезну однорідну аудиторію. Її не існує. Кожен читач  це окрема людина. Не намагайтеся вгадати, що хочуть публікувати видавці та що прагне читати країна.

  • Оберіть якусь конкретну тему, про яку хочете розповісти, і не прагніть написати про все і відразу.

  • І пам’ятайте, що письменництво  це важка праця. Дуже рідко речення з першої чи навіть із третьої спроби виходять такими, як ви хочете. І якщо вам здається, що писати складно, то це тому, що так і є.

 

1. Пишіть так, як розмовляєте 

Якщо ви не з тих людей, які говорять «безперечно» чи «на додачу», або називають людей «особами» – не пишіть так.

Також не вживайте надто ліричні фрази, щоб описати чудернацький водоспад. У кращому разі, це звучатиме штучно, а в гіршому – пафосно.

2. Скорочуйте, спрощуйте, впорядковуйте 

Видаляйте слова, які:

  • не виконують жодної функції;
  • довгі слова, які можна було б замінити короткими;
  • прислівники, які мають те саме значення, що уже використане дієслово;
  • пасивні конструкції, через які читач не розуміє, хто що робить.

Все це тисяча і одна домішка, яка послаблює силу речення.

3. Жартуйте

Не переймайтеся, чи зрозуміє вас читач, якщо ви дозволите собі додати в текст гумор. Якщо це змушує посміхнутися вас – додавайте.

 4. Читайте написане вголос

Коли складаєте слова докупи, звертайте увагу на те, як вони звучать. Це здається абсурдним, адже люди читають очима. Однак насправді вони чують прочитане краще, ніж ви уявляєте.

5. Розслабтесь і кажіть усе, що хочете

Оскільки ваша особистість – це і є стиль, треба просто бути собою. Поступово він визирне з-під мовного мотлоху і щоразу ставатиме дедалі чіткішим.

6. Задайте тон «розмови» з читачем

Ви можете спілкуватися із читачем як з другом, або ж висловлюватися максимально формалізовано, щоб підкреслити серйозність події чи важливий факт. Обидва тони годяться, але не змішуйте два чи три одночасно.

7. Будьте чесними

Не вигадуйте зайвого, щоб зробити подію цікавішою, ніж вона є насправді. Якщо читач хоч раз упіймає вас на нісенітниці, яку ви хочете видати за правду, уся робота опиниться під підозрою. Це того не варте.

8. Про це вже писали раніше? – напишіть ще й ви!

Ніколи не бійтеся писати про якесь місце (навіть якщо думаєте, що про нього все вже написали до вас). Воно не стане вашим місцем, поки ви про нього не напишете.

9. Позбавтеся кліше 

Якщо фраза далася легко, придивіться до неї прискіпливіше: імовірно, це одне з безлічі кліше (відіграє важливу роль, внаслідок того, що…, беручи до уваги тощо), які настільки міцно вп’ялися в наші голови, що треба докладати зусиль, аби уникнути їх.

10. Використовуйте активну форму дієслів

Використовуйте активну форму дієслів, якщо є можливість уникнути вживання пасивної.

 

 

P.S: «Єдиний спосіб навчитися писати змусити себе регулярно продукувати певну кількість слів»

 

Вірної аудиторії та ідеальних текстів кожному, хто дочитав блог до кінця.

 

Щасти! :)

 

 

 

         

          Ярослава Струцинська

          E-mail-маркетолог ZNOUA

 

 

 

Хочеш першим дізнаватись новини про ЗНО?

Заповни форму і отримуй найсвіжішу інформацію для ефективної підготовки до ЗНО.


Бути в курсі останніх новин ЗНО

Ми проти спаму. Ваша особиста інформація ніколи не буде передаватися стороннім особам

Вау, тепер отримати 200 балів на ЗНО ще простіше!

Чекай на наше «дякую» на свої пошті. Обіймаємо.

Коментарі

Про нас



Ми в Києві

Ми в Харкові

Що ми пропонуємо

mastercard
visa

©  ZNO.UA - всі права захищено. Копіювання дозволяється лише за умови розміщення активного клікабельного посилання на ZNO.UA